Spikerlik ve Sunuculukta Durak Ve Duraklama:
Durak: konuşma sırasında kelimeler arasındaki anlamın gerekli kıldığı ses kesintisidir.
Duraklama: konuşma sırasında bir düşünceden başka düşünceye, bir konudan başka konuya geçerken de kullanılır. Durak, konuşurken ton derecelenmesiyle belli edilir.
Hem konuşurken, hem de bir metni okurken konunun anlaşılabilmesi ve soluksuz kalınmaması için uygun yerlerde duraklama yapmak gerekir. Bu yerler başlangıç ve bitişler nokta ve virgüller belirteç ve bağlaçlar’dır. Soluksuz ve duraksız bir konuşma, son derecek monoton ve anlaşılmaz olur. Konuşma içinde her cümle ve kelime kendi içinde bir anlam bütünlüğü oluşturur. Bunları ifade edebilmek ve birbirinden ayırabilmek için duraklama ve soluma gereklidir. Sadece duraksama yapılan yerlere durak, hem duraklama hem soluma yapılan yerlere de durak ve soluk denir. Durak ve soluk her paragraf arasında, bölüm başlarında ve sonlarında, bölümler arasında, başkasına ait olduğu için tırnak içinde yazılan yazıların başında ve sonunda, soru ve cevaplardan sonra birlikte kullanılır.
Ulusal haber kanallarının yöneticilerinin de tavsiye ettiği ve 20 yılı aşkın bir süredir medya sektörüne başarılı spiker ve sunucu yetiştiren Hakan Öztürk , spiker adaylarına teknik anlamda çok farklı ve gelişmiş bir hizmet sunmakta.
Hakan Öztürk Medya Koçluğu Stüdyosu‘nda adaylar; sanal stüdyo tekniklerini görmekte, hem canlı yayın ve bağlantılar yapabilme, hem de prompter, VTR/DSF gibi teknikleri yaşayarak öğrenmekte.
medya personeli olarak yetişmekte olan ve özellikle kamera önünde olmak isteyen kişilerin mutlaka görmesi gereken bir çalışmadır.
Türkiye’nin ilk ve tek Medya Koçu Hakan Öztürk, adaylara hedeflerine giden yolda rehberlik etmekte ve bireysel danışmanlık hizmeti vermektedir.
Ayrıntılı bilgi için web sayfamızı ziyaret edebilir, bire bir Medya Koçu Hakan Öztürk’ten bilgi almak için kendisine ulaşabilirsiniz ; www.medyakocu.com 0 505 716 23 88 – 0 216 700 24 19
Bir cevap yazın