Spikerlik Kursu

Spikerlik ve Ses

Spikerlik ve Sunuculuk Kursu

Spikerlik ve Sunuculuk Kursu

Spikerlik ve Ses

Sesin iki temel özelliği vardır biri şiddeti, diğeri frekansıdır. Ses bozukluklarının en önemlisi telaffuzda ortaya çıkar. Söyleyiş bozuklukları, bölge ağızlarının etkisiyle ortaya çıkmakta veya seslerin hakkını verememekten kaynaklanmaktadır. Türkçe’de söylenmesi zor kelimelerin çoğu yabancı kökenlidir. Bazı sesler, mikrofonik olarak değerlendir. Sesi çok az çıkan fakat mikrofonik olan bir kişi, iyi bir spiker olabilir ama sesi çok gür olan, buna karşılık mikrofonik olmayan kişi tercih edilmez. Doğru ses, ağzın ortasından, orta şiddetle çıkan sestir. İyi bir konuşma sesi, herkes tarafından işitilebilmeli ve kulakta patlamamalıdır. Duyulmayan ses anlaşılmayacağı gibi, aşırı gelen ses de kulakları tırmalayacağından, insanı rahatsız edecek ve gelen sesler dinlenmek istenmeyecektir.

Ses, radyo yayıncılığının temelini oluşturur. Radyoda ses, televizyona göre daha çok ön plandadır. Kulak belleği, göz belleğine kıyasla daha zayıf olmasına rağmen, kişi üzerindeki etkisi uzundur, bu etki ömür boyu sürebilir. Bunun en iyi örneğine görmeyen insanlarda rastlamak mümkündür. Bu insanlar göremedikleri için birçok şeyi duyarak öğrenirler ama duydukları sesleri, uzun süre unutmazlar.Bir mesaj ne kadar iyi yazılırsa yazılsın, ona ruh veren, sesdir. Sesin uygunsuz olduğu bir mesajın etkisinin ya tümden yok olacağı ya da azalacağı açıktır. Bu yönden radyo yayıncılığında sesi ile hizmet verecek insanların seslerinin, seslendirecekleri mesaj türüne uygun olması gerekir. Aksi takdirde mesajdan beklenen etki gerçekleşmeyebilir.

Spiker sesinin işitilebilir ve konuşmasının akıcı olması yeterli değildir. Bunun yanı sıra sesin hoşa gider bir nitelik taşıması da gerekir. Bir sesin hoşa gitmesi, o sesin tınısı ile ilgilidir. Katı, kulak tırmalayan, hırıltılı, madensel, tiz, burunsal, hışırtılı, buğulu, çok yumuşak, gevrek, biçimden yoksun sesler, hoşa gitmeyen seslerdir. Ayrıca seste açıklık, sadelik, kişilik de bulunmalıdır. Spikerin sesi, konuşma sırasında tekdüze olmamalı, anlatıma göre de değişebilmelidir.

Spiker seçilirken genellikle çocuk programları sunumu için; ince sesli bayanlar haber programları için tok sesli erkek ve bayanlar tercih edilmektedirler. Haberlerin, çocuk sesine benzeyen bayanlara sundurulması ise, haberlere güveni azaltır. Film seslendirme eylemi de aslında spikerler ve sunucular tarafından yapılmaktadır. Diğerleri ile aradaki en büyük fark film seslendirmenlerinin rollerinin gerektirdiği biçimde sesleri ile oynamaları, bir karakteri canlandırmalarıdır. Bu bakımdan önemli olan, bu spikerlerin ve sunucuların seslerinin ince ya da kalın olması değil, rolünün gereğini yerine getirebilmeleridir. Anons spikerliği ise, haber spikerliğinden tamamen farklıdır. Anons spikerleri, programların devamlılığını ve akıcılığını sağlarlar. İzleyici, bu spikerleri her gün görmeye alıştığı için, onları aileden birileri olarak kabul eder.

Uzun yıllarını spiker ve sunucu yetiştirmeye adayan Hakan ÖZTÜRK, spikerlik ve sunuculuk alanında markalaştırdığı iki kursunu da devrederek Bireysel Medya Koçluğu yapmaktadır. Kadıköy’de kurduğu Medya Koçluğu Stüdyosu‘nda öğrencilerine ücretsiz danışmanlık yaparak, kişiye özel ihtiyaçları doğrultusunda özel planlar hazırlamakta ve hedeflerine en hızlı şekilde ulaştırmaktadır. Hakan ÖZTÜRK ile birebir görüşmek için spikerlik sayfamızdan irtibat kurabilirsiniz.

Detaylar için sayfamızı inceleyiniz.

No comments

Bir cevap yazın